Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

Lato większości z nas kojarzy się z dużą ilością świeżych owoców i warzyw, które możemy spożywać bez ograniczeń. Ja dziś skupię się na agreście, którego popularność niestety jest coraz mniejsza, a szkoda, bo te małe owoce niosą naprawdę sporo korzyści zdrowotnych!

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

Agrest, a raczej porzeczka agrest należy do grupy najbardziej zdrowych owoców. Jego słodki, lekko kwaskowaty smak idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Owoce występują w dwóch kolorach zielono-żółtym i czerwonym i są pokryte meszkiem.

Niegdyś krzaki agrestu można było spotkać w każdym ogródku, warto również wspomnieć, że agrest uważany był dawniej za oznakę szczęścia domowego ogniska. Dziś coraz rzadziej po niego sięgamy. Większość z nas uważa, że ma kwaśny smak, a jego gruba, pokryta meszkiem skóra jest po prostu niesmaczna..

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu zmienicie zdanie i wprowadzicie ten owoc do Waszego menu.

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

AGREST – WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE

Owoce agrestu obfitują głównie w witaminę C, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Są bogate w błonnik, zawierają fosfor i żelazo oraz kwas: jabłkowy i cytrynowy.

Jak już wspomniałam agrest zawiera sporo witamin z grupy B oraz magnezu, który ma zbawienny wpływ na układ nerwowy, łagodzi objawy stresu oraz wyostrza pamięć.

Jest również zalecany osobom ze złą przemianą materii. Już dwie garści agrestu jedzone codziennie pozwolą nam pozbyć się zaparć i usprawnią procesy trawienne.

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

Dzięki zawartym pektynom agrest skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a obecny w owocach potas chroni nasze serce przed miażdżycą i innymi chorobami.

Również osoby z osłabioną odpornością i walczące z anemią powinny częściej spożywać te włochate owoce. Są one bowiem pełne witamin C i żelaza, które wspomagają produkcję czerwonych krwinek, a nawet poprawiają nasz humor.

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

AGREST – ZASTOSOWANIE

Najczęściej agrest spożywamy na surowo – prosto z krzaka. Jednak z owoców można przygotować również galaretki, kompoty, dżemy czy nalewki. Agrest często dodajemy do różnego rodzaju wypieków i deserów. Owoce idealnie komponują się z różnego rodzaju sałatkami i rybami.

Również w kosmetyce agrest zajmuje wysokie miejsce. Ogromną popularnością cieszą się kremy, maseczki i toniki z wykorzystaniem agrestu, które mają działanie oczyszczające.

Jak zawsze na koniec zapraszam na kilka moich przepisów z agrestem w roli głównej

Agrest – zdrowe, włochate kuleczki

PRZEPISY:

1. Migdałowe ciasto z agrestem

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

2. Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

3. Tarta z agrestem

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

Zostaw komentarz



Close