Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Arbuz idealnie gasi pragnienie, więc warto po niego sięgać w upalne dni. Dziś zapraszam na rewelacyjną przekąskę – arbuz z kozim serem i pistacjami. Połączenie idealne! Do tego chipsy z boczku i miodowy sos – pyyycha! Czuję, że to będzie hit tych wakacji.

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Składniki:

  • 2 plastry arbuza (ok. 3 cm grubości)
  • 50 g pistacji
  • 100 g serka koziego np. do smarowania
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku

 

Dodatkowo:

  • 55 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Przygotowanie sosu:

Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok

Arbuz z kozim serem i pistacjami

Przygotowanie arbuza:

Z plasterków arbuza wycinamy kwadraty o wymiarach 3cm x 3 cm. Pistacje drobno siekamy, a plasterki boczku smażymy na chrupiące chipsy.

Kawałki arbuza smarujemy kozim serkiem, posypujemy pistacjami i podajemy z chipsem z boczku. Całość polewamy miodowym sosem.

Arbuz z kozim serem i pistacjami

 

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close