Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Babeczki kokosowe z kremem

Dziś przepis na niebiańskie babeczki kokosowe z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone! Szybkie w przygotowaniu, delikatne, puszyste i mocno kokosowe! Po prostu obłędne! Przysłowiową wisienką na tych babeczkach są praliny Rafaello, które znajdziecie zarówno w środku jak i na wierzchu babeczek.

Babeczki kokosowe z kremem

Składniki na babeczki:

  • 115 g masła
  • 215 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g mleka kokosowego

 

Składniki na krem:

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego

 

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • 24 szt pralin Rafaello

 

Babeczki kokosowe z kremem

Przygotowanie babeczek:

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wkładamy Rafaello i przykrywamy ciastem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Studzimy na kratce.

Babeczki kokosowe z kremem

Przygotowanie kremu:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mleko kokosowe i serek mascarpone. Miksujemy na jednolity krem.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy pralinami Rafaello.

Przechowujemy w lodówce!

Smacznego!

Babeczki kokosowe z kremem

Babeczki kokosowe z kremem

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close