Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Baklava

Baklava – trzy główne składniki i mamy niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Deser jest zwany również baklawą lub bakławą, istnieje w wielu kuchniach – tureckiej, ormiańskiej, libańskiej. Ja wzorowałam się kuchnią grecką. Płaty ciasta filo, przełożone posiekanymi orzechami włoskimi z cukrem i korzenną przyprawą. Wszystko zapieczone i polane syropem z cukru, miodu i soku z pomarańczy i cytryny – ot i cała tajemnica.

Baklava

Składniki na syrop:

  • 340 g cukru
  • 340 ml wody
  • 6 łyżek miodu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

 

Składniki na baklave:

  • 2 opakowania gotowego ciasta filo (u mnie 600 g)
  • 120 g roztopionego, klarowanego masła
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciastek i pierników ewentualnie cynamon
  • 3 łyżki cukru

Baklava

 

Przygotowanie syropu:

W małym garnuszku łączymy wszystkie składniki (cukier, miód, wodę i sok z pomarańczy i cytryny). Mieszamy od czasu do czasu do momentu aż cukier się rozpuści. Gotujemy aż syrop się zagęści ok. 5-7 minut. Następnie go odstawiamy do ostudzenia – musi wystygnąć!

Orzechy, cukier i przyprawę korzenną przekładamy do miski i przy pomocy blendera lub robota kuchennego miksujemy by orzechy były drobno posiekane.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 30×20 cm smarujemy roztopionym masłem. Na blasze układamy 8 płatów ciasta filo, smarując wierzch każdego płata oddzielnie roztopionym masłem. Jeśli płaty ciasta są większe niż forma musimy je przyciąć do jej wymiarów.

Baklava

Połowę orzechów rozkładamy równomiernie na górze ciasta (tych 8 płatach). Następnie na orzechy kładziemy kolejne 3 posmarowane masłem płaty ciasta i przykrywamy resztą orzechów. Na drugą warstwę orzechów kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując wierzch każdego oddzielnie roztopionym masłem.

Ostrym nożem kroimy ciasto w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub romby. Spryskujemy wodą ciasto (polecam rozpylacz do wody), dzięki temu zachowa wilgotność i płaty się nie pozwijają.

Pieczemy przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180 stopni, później zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

Wyjmujemy ciasto z pieca i natychmiast polewamy syropem. Odstawiamy do ostudzenia. Możemy tez po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.

Baklava najlepiej smakuje na drugi dzień!
Baklava

4 komentarze

  1. Miód Miodek |

    Pychota. Wygląda niezwykle samkowicie. Szkoda, że na przepis trafiłam już po Świętach… Wygląda tak apetcznie, że chyba skuszę się jeszcze w karnawale… Gdzie kupujesz ciasto filo? W jakieś sieciówce? Pozdrawiam

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close