Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3866.900 - Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą
4
Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą
  • 3866.900 - Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą

Podjęłam wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” i postanowiłam przygotować dla Was coś prostego i pysznego! Jak zawsze mam głowę pełną pomysłów – około 100 na minutę 🙂 tym razem też tak było, a z otrzymanych składników postanowiłam przygotować bakłażana faszerowanego karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą. Połączenie słodkich pomidorów i ostrej papryki przypadło nam do gustu! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cukinii
  • ½ papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 400 g brązowej ciecierzycy (z puszki)
  • 20 g tartego sera parmezan
  • 3 łyżki karmelizowanych pomidorów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 40 ml Rama Smaż jak szef kuchni (miks oleju rzepakowego i słonecznikowego) + odrobina do skropienia bakłażanów
  • 1 pęczek świeżej bazylii posiekanej

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (tworząc łódeczki) lub w poprzek (tworząc miseczki). Następnie nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, skrapiamy Ramą Smaż jak szef kuchni i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą 

Cebule (białą i czerwoną), czosnek, chili i cukinię drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy z tłuszczu znikną bąbelki podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek i cukinię i smażymy ok. 5 minut, dodajemy trochę soli i pieprzu.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą 

Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który drobno siekamy. Dodajemy go razem z ostrą papryczką do warzyw i smażymy ok. 3 minut.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą 

Po tym czasie dodajemy bazylie, oregano i ocet balsamiczny. Odsączoną i wypłukaną brązową ciecierzyce oraz karmelizowane pomidory i świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę, zmniejszamy palnik i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Patelnie zdejmujemy z palnika, dodajemy połowę startego sera parmezan i połowę posiekanej świeżej bazylii, mieszamy.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą 

Miseczki z bakłażana faszerujemy przygotowanym nadzieniem, po wierzchu posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 10 minut.

Przed podaniem posypujmy pozostałą świeżą bazylią.

Bon Appétit!

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź