Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Bazlama

Bazlama to rodzaj tureckiego pieczywa. Małe lub duże okrągłe placki podawane są najczęściej na śniadanie. Najlepiej smakuje z masłem, serem lub jogurtem. Taki chlebek można również przekroić jak bułkę i do środka dodać ulubione dodatki.

Bazlama

Składniki na 4 sztuki:

  • 100 g mąki pszenne typ 500
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 70 ml ciepłej wody
  • tłuszcz do posmarowania miski

 

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W misce mieszamy mąkę pszenną, pszenną razową i sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, ciepłą woda i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Bazlama

Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rękoma formuje okrągłe, płaskie placki i smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez jakieś 4-5 minuty z każdej strony.

Bazlama podajemy ciepłe!

Bazlama

Bazlama

Zostaw komentarz



Close