Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Do meczu pozostało jeszcze kilka godzin więc zdążycie się poopalać i przygotować szybką i pyszną przekąskę. Wystarczą dwa podstawowe składniki by biała kiełbasa w cieście francuskim zagościła na Waszych stołach. Rewelacyjna w smaku i pięknie podana! To co, o 15.00 cała Polska kibicuje!

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • majeranek otarty
  • 3-4 surowe białe kiełbasy

 

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy i rozcinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Białą kiełbasę kroimy w 3 cm plasterki, na każdej połówce ciasta układamy w odstępach 1 cm po kawałku kiełbasy. Rolujemy ciasta, tworząc dwa wałki.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Rolki z ciasta francuskiego przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem. Nacinamy ciasto w miejscach gdzie nie ma kiełbasy, tak aby nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek tak, aby kiełbasa była skierowana ku górze, układamy w „ślimaka” lub okrąg. Całość posypujemy majerankiem.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut.

Podajemy z ulubionymi dipami.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Zostaw komentarz



Close