Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1242.900 - Biksemad
Biksemad
  • 1242.900 - Biksemad

Biksemad jest popularnym, skandynawskim daniem, które przyrządza się z „resztek” z poprzedniego dnia. Jest niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. W zależności od upodobań i tego co mamy w lodówce, do dania można również dodawać warzywa (buraki, marchew).

1259.900 - Biksemad

Składniki:

  • 500 g ugotowanego mięsa wołowego (np. pieczeń)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 jajka
  • oliwa
  • opcjonalnie świeży majeranek

 

Masło rozgrzej na patelni. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż na maśle. Przełóż do miseczki.

1170.900 - Biksemad

Na tłuszczu po cebuli podsmaż ugotowane, i pokrojone w kostkę mięso wołowe. Podsmażone mięso dodaj do cebuli.

1185.900 - Biksemad

Na koniec podsmaż ugotowane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki. Ziemniaki mają mieć złoty kolor. Do ziemniaków dodaj cebulę, mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem wymieszaj, popraw do smaku solą i pieprzem.

1204.900 - Biksemad

Dodaj świeży majeranek.

Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż jajka sadzone.

Biksemad podawaj z sadzonymi jajkami.

1247.900 - Biksemad

Pozostaw odpowiedź