Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Boczek rolowany

W moim rodzinnym domu taki boczek rolowany jest przygotowywany od lat. Pyszny, aromatyczny, podawany na zimno to rewelacyjna alternatywa dla sklepowych wędlin. Nie może go zabraknąć w święta chociaż ze względu na upodobania mojego męża taki boczek piekę dość często. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej wędliny to koniecznie to zróbcie!

Boczek rolowany

Składniki:

  • 2 kg surowego, dość chudego boczku (bez skóry i kości)
  • 1-2 główki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 liści laurowych
  • 2 łyżki całego ziela angielskiego

 

Boczek rolowany

Przygotowanie:

Boczek myjemy i osuszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowany boczek delikatnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Boczek ciasno zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mu pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 2-2 ½ godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żeby skórka się przyrumieniła.

Upieczony boczek rolowany studzimy.

Zdejmujemy sznurek i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Boczek rolowany

 

4 komentarze

  1. Magda |

    Przepis prosty w przygotowaniu ciekawe czy u mnie na stolę przyjmie się jako taka alternatywa dla tych sklepowych produktów, zobaczymy 😉

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close