Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4859.900 - Boczek rolowany
12
Boczek rolowany
  • 4859.900 - Boczek rolowany

W moim rodzinnym domu taki boczek rolowany jest przygotowywany od lat. Pyszny, aromatyczny, podawany na zimno to rewelacyjna alternatywa dla sklepowych wędlin. Nie może go zabraknąć w święta chociaż ze względu na upodobania mojego męża taki boczek piekę dość często. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej wędliny to koniecznie to zróbcie!

Boczek rolowany

Składniki:

  • 2 kg surowego, dość chudego boczku (bez skóry i kości)
  • 1-2 główki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 liści laurowych
  • 2 łyżki całego ziela angielskiego

 

Boczek rolowany

Przygotowanie:

Boczek myjemy i osuszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowany boczek delikatnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Boczek ciasno zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mu pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 2-2 ½ godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żeby skórka się przyrumieniła.

Upieczony boczek rolowany studzimy.

Zdejmujemy sznurek i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Boczek rolowany

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Martyna

    Written on 2 października 2017

    Bardzo smacznie to wygląda. Tego przepisu szukałam na pewno go wypróbuje niedługo bo plan mam taki żeby zrobić taki boczek rolowany.

    Odpowiedz
  • Magda

    Written on 9 stycznia 2018

    Przepis prosty w przygotowaniu ciekawe czy u mnie na stolę przyjmie się jako taka alternatywa dla tych sklepowych produktów, zobaczymy 😉

    Odpowiedz
  • Magdalena Zielińska

    Written on 24 maja 2018

    Witam, zamierzam piec taki boczek w najbliższym czasie i mam kilka pytań:
    – czy po wypłukaniu go (po wyjęciu z lodówki) nie trzeba go dodatkowo przyprawiać, czy będzie wystarczająco słony?
    – czy umieszczać go dodatkowo w rękawie do pieczenia?
    – czy skórka powstała tak piękna tylko w wyniku8 pieczenia, czy czymś ją Pani smarowała?
    Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 24 maja 2018

      Witam,
      Magdo, po wypłukania mięsa nie musisz już go soli. Przez całą noc wystarczająco „przejdzie” solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
      Boczku nigdy nie piekę w rękawie. Wystarczy naczynie ale musi być zamknięte. Skórki niczym nie smarowałam. Pod koniec pieczenia, odkryłam naczynie i sama się tak zarumieniła. 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Magdalena Zielińska

    Written on 24 maja 2018

    I jeszcze jedno, może głupie pytanie, ale czy boczek może stać w „marynacie” dłużej niż noc?

    Odpowiedz
  • Magdalena Zielińska

    Written on 24 maja 2018

    Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że wyjdzie tak samo apetyczny.

    Odpowiedz
  • Magdalena Zielińska

    Written on 26 maja 2018

    Potwierdzam, że boczek jest przepyszny, rozpływa się w ustach. Polecam przepis

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź