Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Brownie z masłem orzechowym

Dziś prawdziwa uczta dla łasuchów czekolady – brownie z masłem orzechowym! Wilgotne, mocno czekoladowe z chrupiącym wierzchem ciasto w połączeniu z masłem orzechowym tworzy idealną kompozycję. Jeśli jesteście wielbicielami brownie to koniecznie spróbujcie je w takim wydaniu.. jest po prostu cudowne!

Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 275 g cukru
  • 115 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • 190 g masła orzechowego

 

Brownie z masłem orzechowym Brownie z masłem orzechowym

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok.

Brownie z masłem orzechowym

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę i mąkę, mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej blachy.

Masło orzechowe podgrzewamy aż się lekko rozpuści i nakładamy na ciasto, delikatnie mieszamy nożem aż połączy się z ciastem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut aż brownie jest suche i twarde w dotyku.

Brownie z masłem orzechowym pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym

3 komentarze

Zostaw komentarz



Close