Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Brownie z truskawkami
2
Brownie z truskawkami
  • Brownie z truskawkami

Dziś zapraszam na najlepsze brownie z truskawkami jakie do tej pory jadłam! O idealnej konsystencji, wilgotne, z mnóstwem truskawek – dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne jeśli najdzie Was ochota na „coś” słodkiego. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Brownie z truskawkami

Składniki:

  • 90 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 130 g masła miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 duże jajka klasa wagowa L
  • 100 g truskawek

Brownie z truskawkami

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby przestygła.

W jednej misce ucieramy cukier z masłem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.

Dodajemy suche składniki do ciasta i najlepiej drewnianą łyżką dość szybko mieszamy. Ciasta nie należy zbyt długo mieszać i miksować!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy połówki truskawek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Brownie studzimy na kratce.

Brownie z truskawkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź