Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Brownie z wiśniami

Mocno czekoladowe.. aromatyczne, wilgotne i ciężkie przed Wami kolejny przepis na brownie, a dokładniej na brownie z wiśniami. Bo nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to duet idealny! A takie brownie z wiśniami to już totalna rozpusta 🙂

Składniki na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 140 g mąki tortowej

 

Dodatkowo:

  • 250-300 g wiśni (świeże, mrożone, z kompotu)
  • 100 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i gorzką czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem, kardamonem i skórką z pomarańczy na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie aż składniki się połączą.

Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy na wierzchu układamy wiśnie, zachowując ok. 2 cm odstępu między owocami. Całość posypujemy mleczną czekoladą połamaną na mniejsze kawałki i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 35-40 minut.

Brownie studzimy na kratce.

 

Zostaw komentarz



Close