Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9541.900 - Bułeczki preclowe
6
Bułeczki preclowe
  • 9541.900 - Bułeczki preclowe

Dziś coś dla wielbicieli precli lub paluszków. Pyszne i chrupiące bułeczki preclowe! Od razu pisze – wcale nie są skomplikowane! Wprawdzie takie bułeczki dodatkowo trzeba obgotować w wodzie z sodą ale dzięki temu otrzymamy piękną popękaną, ciemnobrązową i chrupiąca skórkę!

Bułeczki preclowe

Składniki na ciasto:

  • 335 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 585 g mąki pszennej typ 500
  • 4-5 łyżek roztopionego/płynnego masła
  • 1 łyżka oleju do posmarowania

 

Dodatkowo:

  • 80 g sody oczyszczonej
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko

Bułeczki preclowe

Przygotowanie ciasta:

W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i roztopione masło i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki preclowe

W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Bułeczki preclowe

Gotowe bułeczki zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z sodą (dzięki zaparzeniu ciasta skórka będzie chrupiąca i będzie miała piękny ciemnobrązowy kolor). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze (blachę można oprószyć mąką).

Bułeczki preclowe

Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.

Studzimy na kratce!

Bułeczki preclowe

Bułeczki preclowe

Komentarze

Pozostaw odpowiedź