Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Bułki cebulowe z pieczarkami

Pyszne, aromatyczne i chrupiące bułki cebulowe z pieczarkami są idealne na śniadanie! Uwielbiam świeże, jeszcze ciepłe domowe pieczywo, jego smak i unoszący się w całym domu zapach. A te bułeczki najbardziej mi smakują z masełkiem – nic więcej nie potrzeba!

Bułki cebulowe z pieczarkami

Składniki na bułki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 8 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody

 

Składniki na pieczarki:

  • 150 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko + mleko do posmarowanie bułek
  • 1-2 łyżki migdałów w płatkach

 

Bułki cebulowe z pieczarkami

Przygotowanie pieczarek:

Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy aż pieczarki się zarumienią. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ostawiamy do wystygnięcia.

Bułki cebulowe z pieczarkami

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy na koniec dodajemy ciepłą wodę i oliwę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie (po ok. 10 minutach zagniatania) dodajemy zimne pieczarki z cebulą i zagniatamy aż składniki się połączą.

Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Bułki cebulowe z pieczarkami

Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12-14 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki cebulowe z pieczarkami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy ok. 20 minut.

Bułki studzimy na kratce.

Bułki cebulowe z pieczarkami

Bułki cebulowe z pieczarkami

Zostaw komentarz



Close