Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Bułki śniadaniowe

Czy może być coś smaczniejszego od pysznych, chrupiących bułek śniadaniowych domowego wypieku..? Przepis mało skomplikowany i w gruncie rzeczy dość szybki w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania!

Bułki śniadaniowe

Składniki:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g wody (temperatura pokojowa)
  • 200 g mieszanki do domowego wypieku chleba (użyłam żytnio-pszennej)
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • mąka

 

Przygotowanie:

W wysokiej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie. Dodajemy mąki i sól i mieszamy drewnianą łyżką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc do wyrośnięcia.

Bułki śniadaniowe

Następnego dnia wyrośnięte ciasto przekładamy na mocno posypaną mąką powierzchnie i delikatnie przy pomocy łopatki zawijamy 4 boki ciasta do środka (tak aby na siebie zachodziły).

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Tak przygotowane ciasto przykrywamy miską albo naczyniem żaroodpornym i odstawiamy na 50 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Bułki śniadaniowe

Odkrywamy ciasto, obficie posypujemy mąką i kroimy na kawałki/bułki. Bułki przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Bułki śniadaniowe

Bułeczki studzimy na kratce.

Smacznego!

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Zostaw komentarz



Close