Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3805.900 - Buraczane mini torciki
Buraczane mini torciki
  • 3805.900 - Buraczane mini torciki

Uwielbiam buraki! W sałatkach, surówkach.. same. Dziś zapraszam na buraczane mini torciki. Pyszne, pieczone buraki przekładane kremowym serkiem z mnóstwem ziół. Przystawka zachwyca smakiem i wyglądem. 🙂  Jest prosta w przygotowaniu i dietetyczna!Buraczane mini torciki

 

Składniki:

  • ok. 15 buraków podobnej wielkości
  • 300 g serka kremowego np. Philadelphia
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie buraków:

Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.

 Buraczane mini torciki

Przygotowanie nadzienia:

Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów 🙂 ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.

Buraczane mini torciki

Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.

Buraczane mini torciki

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.

Przechowujemy w lodówce.

Buraczane mini torciki

Buraczane mini torciki

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź