Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Burgery z kaszanką
2
Burgery z kaszanką
  • Burgery z kaszanką

Dziś mam dla Was przepis na swojskie, polskie Burgery z kaszanką! Postanowiłam nieco zmienić klasycznego Hamburgera i zamiast kotleta z wołowiny wybrałam kaszankę. Do tego dobrałam proste dodatki takie jak jajko sadzone, czerwoną cebulę oraz pyszny miodowo musztardowy sos. Całość smakuje obłędnie!

Burgery z kaszanką

Składniki:

  • 1 pęto kaszanki lub ok. 4 plasterków (jeśli macie taką kaszankę na wagę)
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 bułki (ulubione)
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 garść rukoli

 

Składniki na sos miodowo musztardowy:

  • 3 łyżeczki płynnego miodu np. gryczanego
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oliwy

Burgery z kaszanką

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.

 

Przygotowanie Burgerów z kaszanki:

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na patelni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Dodajemy następną łyżkę oleju i podsmażamy kaszankę pokrojoną w dość grube plastry (zdejmujemy jelito/osłonkę). Nie ruszamy kaszanki, gdy się zarumieni ostrożnie obracamy ją na drugą stronę tak, aby plastry się nie rozpadły. W międzyczasie bułki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku.

Na drugiej patelni smażymy jajka (tzw. jajko sadzone) można też ugotować jajka w koszulce).

Spód bułek smarujemy odrobiną sosu, następnie posypujemy rukolą, na którą układamy plasterki kaszanki, doprawiamy solą i pieprzem. Na kaszankę układamy krążki cebuli i jajko. Całość polewamy sosem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.

Smacznego!

Burgery z kaszanką

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź