Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

Uwielbiam sery! Doskonale smakują zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Dziś zapraszam na pieczony camembert z gruszkami w cieście drożdżowym. Kolejna jesienna propozycja, doskonała na każdą imprezę lub obiad!

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 35 g miękkiego masła

 

Dodatkowo:

  • 4-5 okrągłych serów camembert
  • 2 gruszki
  • 5-6 łyżek miodu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

 

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

Przygotowanie sera:

Sery wyjmujemy z opakowania i wierzch każdego delikatnie nacinamy w kratkę. Gruszki kroimy w cienkie plasterki (np. przy użyciu mandoliny) i posypujemy gałką muszkatołową. Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy gruszki i dusimy kilka minut. Gdy owoce zmiękną zdejmujemy z palnika.

Pokrojony wierzch serów polewamy miodem, a następnie nakładamy po kilka plasterków owoców.

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 4-5 równych części, które rozwałkowujemy na kształt koła. Na środek każdego układamy krążek sera z gruszkami. Szczelnie ciastem owijamy ser. Sery układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte sery smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 25-30 minut na złoty kolor.

Podajemy ciepłe.

Camembert z gruszkami w cieście drożdżowym

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close