Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą

A oto mój pomysł na buraczki. Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą idealnie nadają się na lekki obiad lub przystawkę. Uwielbiam smak pieczonych buraczków i ziemniaków więc czemu by go ze sobą nie połączyć. Pikanterii dodaje sos na bazie musztardy rosyjskiej, tymianku i czosnku. Pycha!Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą

Składniki na caprese:

  • 2-3 buraczki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos do caprese:

  • 3 łyżi oliwy z oliwek
  • 1 łyża wody niegazowanej
  • 1 łyża octu winnego z czerwonych winogron
  • 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej (można dać więcej)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku

 

Składniki na ziemniaczane łódeczki otulone boczkiem:

  • 3 średnie ziemniaki
  • ok. 50 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

 

Składniki na mozzarelle panierowaną:

  • 150 g sera mozzarella (mogą być małe kulki lub duża pokrojona w sporą kostkę)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą

Przygotowanie mozzarelli panierowanej:

Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:

Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.

Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.

Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).

Przygotowanie sosu:

W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.

Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.

Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą

Zostaw komentarz



Close