Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7949.900 - Cebulowe ciasteczka
Cebulowe ciasteczka
  • 7949.900 - Cebulowe ciasteczka

Kto powiedział, że ciasteczka muszą być słodkie? Ja dziś zapraszam na cebulowe ciasteczka. Pyszne, chrupiące o wyraźnym smaku i zapachu pieczonej cebulki. Niezwykle proste w wykonaniu. Ja do swoich ciasteczek dodatkowo dodałam mak, ale jeśli macie ochotę można dodać podsmażony boczek, pieczarki albo ziarna sezamu.

cebulowe ciasteczka

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 2 cebule czerwone
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maku
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

cebulowe ciasteczka

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 90 ml mleka
  • mąka do podsypania ciasta

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciastek
  • mak do posypania ciastek

cebulowe ciasteczka

Przygotowanie cebuli:

Cebule kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na maśle i oleju. Cebula powinna powoli się smażyć/dusić. Po 20 minutach dodajemy do cebuli mak, kminek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut.

cebulowe ciasteczka

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i ucieramy. Mąka konsystencją ma przypominać bułkę tartą. Do ciasta dodajemy cebule i mieszamy. Na koniec wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.

cebulowe ciasteczka

Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być.  Wyrobione ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczamy kciukiem i jeśli chcemy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 25-35 minut aż się ładnie zarumienią

cebulowe ciasteczka

cebulowe ciasteczka

Pozostaw odpowiedź