Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
10 komentarzy

Charlotte z truskawkowym musem i kremem z białej czekolady

Idealny deser na upalne dni! Charlotte z truskawkowym musem i kremem z białej czekolady to szybkie i bardzo proste ciasto, które pokocha każdy! Zniewala wyglądem i smakiem! Delikatny truskawkowy mus i krem z białej czekolady to idealne połączenie! Do tego świeże sezonowe owoce – rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 250-300 g podłużnych biszkoptów
  • świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki i czereśnie)

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 7 listków żelatyny

 

Składniki na krem z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę przy bokach wykładami podłużnymi biszkoptami – jeden obok drugiego. Spód tortownicy również możemy wyłożyć ciastkami.

 

Przygotowanie musu truskawkowego:

Do małego rondelka przekładamy truskawki, dodajemy sok z cytryny i gotujemy aż owoce się rozpadną, następnie przecieramy przez sita. Powstały mus jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka chwil i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy zimny mus i miksujemy aż składniki się połączą.

Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Gdy żelatyna napęczniej, odcedzamy ją i przekładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy.

Do ciepłej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżek masy z mascarpone, dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanego musu. Dokładanie mieszamy.

Mus truskawkowy przekładamy do tortownicy. Można dodać kilak świeżych truskawek. Tortownice wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie kremu z białej czekolady:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 100 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na mus truskawkowy i ponownie chowamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

10 komentarzy

  1. Aneczka |

    Aż mi ślinka cieknie jak widzę te zdjęcia. Sama jednak staram sie obierać z szypułek truskawki oraz czereśnie bo jakoś nie jestem przkeonana do zostawiania tych z szypułkami ( nawet jako dekoracji).
    Zwykle również robiłam ciasta z ciemną czekoladą. Ale to ciasto z białą wygląda tak apetycznie,że będę musiała sie w koncu przełamac.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty |

      Deser robi się szybko – samo przygotowanie zajmuje ok 1 godziny ale później trzeba go chłodzić minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić ciasto żeby stężało w lodówce przez całą noc

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close