Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Chicken flautas

Chicken flautas to długie cienkie rurki z tortilli, z pikantnym nadzieniem z kurczaka, papryki, oliwek i śmietany. To jedno z bardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Podawane najczęściej ze śmietaną, sosem taco oraz ryżem i odsmażoną fasolą. Przepis znalazłam w książce z kuchnią meksykańską i musiałam zrobić 🙂

Chicken flautas

Składniki na tortille (ok. 6-8 sztuk):

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 45 g smalcu
  • 140 ml gorącej wody

 

Składniki na farsz do chicken flautas:

  • 200-300 g fileta z kurczaka (1 pierś z kurczaka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • ½ zielonej papryki
  • ½ papryki chili
  • 60 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • 5 czarnych oliwek
  • 120 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • śmietana lub sos taco

Chicken flautas

Przygotowanie tortilli:

W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.

Chicken flautas

Odrywamy kawałki ciasta ok. 50 g każde i rozwałkowujemy na bardzo cienkie koło. Przykładamy talerz albo spód od okrągłej tortownicy i wycinamy okrąg o średnicy 23-25 cm. Tortille układamy jedna na drugiej, przesypując obficie mąką, by zapobiec zlepianiu. Przykrywamy ściereczką.

Tortille smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 10-15 sekund z każdej strony.

Przechowujemy przykryte ściereczką.

Chicken flautas

Przygotowanie farszu:

Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.

Chicken flautas

Przygotowanie chicken flautas:

Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.

Chicken flautas

Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.

Zostaw komentarz



Close