Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7584.900 - Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami
Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami
  • 7584.900 - Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami to idealna propozycja na upalne dni! Pyszna, pożywna zupa z mnóstwem świeżych warzyw! Ja swój chłodnik zrobiłam z domowym, zsiadłym mlekiem.. Cóż to był za smak… 

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3-4 pęczki botwiny
  • 3-4 buraczki czerwone
  • 1 pęczek rzodkiewki (ok. 10 szt.)
  • 1 długi ogórek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 litr mleka zsiadłego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła

 

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Botwinę płuczemy, łodyżki i liście siekamy, a buraczki od botwinki kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle. Czerwone buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Również na tarce ścieramy ogórka i rzodkiewki. Do bulionu dodajemy podsmażoną botwinę oraz starte warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do bulionu dodajemy jogurt i zsiadłe mleko oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby chłodnik się schłodził.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

 

 

 

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź