Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Churros z sosem czekoladowym

Churros z sosem czekoladowym to tradycyjna hiszpańska przekąska z ciasta parzonego, smażona w głębokim tłuszczu do chrupkości. Podana z gorącym sosem czekoladowym smakuje wybornie! Gwarantuje, że na jednym się nie skończy.

Składniki na churros:

  • 250 ml wody
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki tortowej
  • 3 jajka klasa wagowa L

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder to oprószenia

 

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie churros:

Wodę z masłem i cukrem podgrzewamy aż do zagotowania. Zmniejszamy palnik i wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia zdejmujemy z palnika i odstawiamy żeby przestygło.

Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka jedno po drugim. Miksujemy aż otrzymamy gładkie i jednolite ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

W rondelku rozgrzewamy olej (powinien mieć ok. 180 stopni) bezpośrednio na olej wyciskamy churros o długości ok. 10 cm (końce odcinamy nożyczkami lub nożykiem).

Smażymy na złoty kolor po ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie sosu czekoladowego:

Śmietankę podgrzewamy z cynamonem aż się zagotuje, zdejmujemy z palnika i dodajemy masło i pokruszoną czekoladę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką polewę.

Churros podajemy z sosem czekoladowym.

Zostaw komentarz



Close