Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Ciasteczka z masłem orzechowym

Uwielbiam masło orzechowe.. i uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym. Mniam.. ten smak i zapach! Nie potrafię się im oprzeć. Są chrupiące, nie za słodkie i bardzo szybko się je przygotowuje! Polecam!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 110 g masła
  • 125 g masła orzechowego
  • 225 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 165 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Dodatkowo:

  • 100 g czekoladowej posypki

 

Ciasteczka z masłem orzechowym

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce ucieramy masło z masłem orzechowym i cukrem na jednolitą, puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy aż składniki się połączą. Mąkę mieszamy z sodą i solą i stopniowo dodajemy do masy maślanej, ucieramy.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy ciastka (po 1 łyżce na ciasteczko) i układamy w odstępach ok. 3 cm od siebie. Po wierzchu posypujemy czekoladowych posypkami, delikatnie dociskamy je ręką.

Pieczemy ok. 10-15 minut.

Studzimy na kratce.

Ciasteczka z masłem orzechowym

4 komentarze

  1. Marta |

    Witam Marto, skusiłam się na te ciasteczka i obok tradycyjnych pierników mamy kilka orzechowych słodkości:-)
    Może masz jakiś ciekawy przepis na białe ciasteczka. Franio od tygodnia w domku wiec pewnie jeszcze coś upichcimy. A jak tam Maksiu , zdrowy?
    My prawdopodobnie dopiero po Świętach wrócimy do przedszkola.
    Czekam na ciekawe przepisy:-)
    Pozdrawiam cieplutko
    Marta

    Odpowiedz
    • Marta |

      Witaj Marto! Maksio już zdrowy ale do przedszkola pójdzie już po świętach. Franusiowi życzymy duuużo zdrówka.na maila wyślę Ci kilka przepisów na ciasteczka 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close