Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7496.900 - Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym
  • 7496.900 - Ciasteczka z masłem orzechowym

Kiedy pierwszy raz jadłam kruche ciasteczka z masłem orzechowym od razu się w nich zakochałam! Uwielbiam słodko słone smaki. A te ciasteczka nie dość, że są szybkie w przygotowaniu, to równie szybko znikają z talerza. Koniecznie musicie ich spróbować.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym:

  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g smalcu
  • 110 g masła orzechowego
  • 225 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 165 g mąki tortowej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 15-20 g orzeszków solonych ziemnych
  • tłuszcz do formy

Ciasteczka z masłem orzechowym

Przygotowanie ciasteczek z masłem orzechowym:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W dużej misce mieszamy/ucieramy mało, smalec, masło orzechowe, cukier i jajko aż będzie kremowe i gładkie. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodę i solą.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Do gotowego ciasta wsypujemy orzeszki i mieszamy. Z ciasta formujemy w dłoniach ciastka (ok. 2 łyżek na jedno ciastko) i układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm od siebie. Pieczemy ok. 10-15 minut.

Gotowe ciastka pozostawiamy do wystygnięcia przez 5 minut zanim je zdejmiemy z blachy.

Miłego chrupania!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Pozostaw odpowiedź