Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5857.900 - Ciasteczka z owocowym nadzieniem
2
Ciasteczka z owocowym nadzieniem
  • 5857.900 - Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Pyszne, kruche ciasteczka z owocowym nadzieniem zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Kto raz spróbuje na pewno się zakocha w tym smaku!

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Składniki na ciasto:

  • 330 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 225 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 ml zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki wiśni z kompotu
  • 100 g cukru

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy żurawinę oraz cukier i dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy wiśnie i jeszcze kilka minut przesmażamy. Odkładamy żeby nadzienie przestygło.

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Przygotowanie ciasteczek z owocowym nadzieniem:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze można zrobić nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Komentarze

Pozostaw odpowiedź