Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2143.900 - Ciastka francuskie z jabłkami
2
Ciastka francuskie z jabłkami
  • 2143.900 - Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma. W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser, który zachwyci smakiem, a zapach pieczonych jabłek i karmelu jeszcze przez długie godziny będzie unosił się w domu.

Ciastka francuskie z jabłkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g cukru brązowego
  • 60 g masła
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 6-7 jabłek
  • cukier puder

 

Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię i roztopić masło, dodać cukier i miód. Gotować kilka minut aż składniki się połączą i zgęstnieją. Do karmelu wrzucić jabłka, delikatnie wymieszać tak, by karmel pokrył plasterki jabłek. Odstawić żeby przestygły.

Ciastka francuskie z jabłkami

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć ok. 8-10 prostokątów. Na każdym prostokącie za pomocą pędzelka rozsmarować cienką warstwę karmelu, na środku ułożyć plasterki jabłek.

Ciastka francuskie z jabłkami

Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut.

Przed podaniem ciastka francuskie z jabłkami należy posypać cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź