Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1717.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą
3
Ciasto bananowe z malinami i czekoladą
  • 1717.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

Mega apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z malinami i czekoladą jest puszyste i wilgotne! Ważne aby banany były dojrzałe. Uwielbiam takie ciacha i jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Do tego ten fantastyczny zapach unoszący się w całym domu w trakcie pieczenia – obłęd!

1744.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 115 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 400 g bananów (ok. 4 większych sztuk)
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 200 g malin
  • 1 łyżka mąki

 

1742.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, nasionka wanilii i jogurt i ucieramy jeszcze ok. 2-3 minut. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i gałkę muszkatołową.

Banany obieramy i miksujemy na puree.

Do masy dodajemy zmiksowane banany i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec do mokrych składników dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż otrzymamy jednolite ciasto.

1728.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

W miseczce łączymy maliny z 1 łyżką mąki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki (ciasto, maliny i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki) dzielimy na trzy części. Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy 1/3 malin, oraz posypujemy 1/3 czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja po 30 minutach pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową. Dzięki temu nie przypiecze się zbyt mocno.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

1750.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

1723.900 - Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź