Obłędne ciasto czekoladowe zachwyci smakiem każdego! Ciasto jest bardzo wilgotne, o mocno czekoladowym smaku. Dużym plusem jest fakt, że ciasto to długo zachowuje świeżość, chociaż dość szybko znika bo ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Składniki:
- 140 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 2 duże jajka
- 255 g musu jabłkowego
- 260 g mąki tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 250 g cukinii (1 większa sztuka)
- 90 g deserowej czekolady
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- mąka krupczatka do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Prostokątną foremkę (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. W misce łączymy cukier puder, olej, jajka i mus jabłkowy. Mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao, solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czekoladę drobno siekamy.
Do mąki dodajemy mus jabłkowy, cukinię i czekoladę i dokładanie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z foremki.
Ewa
Written on 8 lutego 2016
Wygląda jak chlebek 😀 Chętnie bym spróbowała!
Marta
Written on 8 lutego 2016
polecam! jest bardzo wilgotny i czekoladowy 🙂