Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jesienny hit! Nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda. Nie ma nic lepszego na zimne, deszczowe wieczory niż kawałek takiej drożdżówki wypełnionej śliwkowymi powidłami i kubek gorącej herbaty – wypróbuj koniecznie!
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka 3,2%
- 7 g suchych drożdży
- 60 g cukru
- 1 żółtko klasa wagowa L
- 375 g mąki tortowej
- 100 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- Powidła śliwkowe
- ok. 10 sztuk śliwek węgierek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Dodajemy żółtko jajka i mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy drewnianą łyżka aż składniki się połączą. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ -2 godziny do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Po tym czasie przekładamy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta wałkujemy na kształt bardzo długiego prostokąta, smarujemy powidłami śliwkowymi i zwijamy jak roladę.
Okrągłą tortownice o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, (spód formy wykładamy papierem do pieczenia). Roladę zwijamy w „ślimak” w tortownicy.
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek wciskamy pomiędzy łączenia/wałeczkami ciasta.
Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżka mleka. Posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 45-50 minut.
Studzimy na kratce.
Zuza
Written on 22 września 2017
jaki uroczy ślimaczek!
Kuchnia Marty
Written on 22 września 2017
🙂 dziękuję
sasi
Written on 28 września 2017
Ślimaczek genialny 🙂
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
Dziękuję 🙂
Kraina Miodów
Written on 2 października 2017
Muszę spróbować tego przepisu a co myślisz o tym, żeby dodać troszkę miodu na wierzch żeby jeszcze bardziej posłodzić ten mały przysmak ? Spróbuję i dam znać jak to wyjdzie ! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
Jak najbardziej! Miód będzie pasował ale proponuje posmarować nim ciasto po upieczeniu. W trakcie pieczenia miód może się przypalić i nada ciastu ciemny kolor.
vegenovo
Written on 3 października 2017
Wygląda naprawdę świetnie, muszę w tym tygodniu jeszcze przetestować ten przepis, czekam na więcej inspiracji 🙂
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
postaram się na dniach wrzucić jeszcze kilka przepisów 🙂
LookFit
Written on 5 października 2017
Bardzo fajny przepis. Chętnie go wypróbuję 🙂
Również czekam na więcej 🙂
Marta
Written on 18 grudnia 2017
Super ! Bardzo fajne ciasto drożdżowe, idealne teraz na święta, musimy zrobić taki przysmak.
Kuchnia Marty
Written on 19 grudnia 2017
Super!
Kasia
Written on 24 września 2019
Wyglądają przepysznie
Sparkly
Written on 24 września 2019
Uwielbiam śliwki – akurat szukałam smacznego przepisu. Na pewno się zainspiruję
Kuchnia Marty
Written on 26 września 2019
Bardzo się cieszę