Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2149 tło - Ciasto drożdżowe ze śliwkami
14
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • 2149 tło - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jesienny hit! Nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda. Nie ma nic lepszego na zimne, deszczowe wieczory niż kawałek takiej drożdżówki wypełnionej śliwkowymi powidłami i kubek gorącej herbaty – wypróbuj koniecznie!

2129 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko klasa wagowa L
  • 375 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe
  • ok. 10 sztuk śliwek węgierek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru

 

2153 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie:

W misce mieszamy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Dodajemy żółtko jajka i mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy drewnianą łyżka aż składniki się połączą. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ -2 godziny do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Po tym czasie przekładamy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta wałkujemy na kształt bardzo długiego prostokąta, smarujemy powidłami śliwkowymi i zwijamy jak roladę.

2127 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Okrągłą tortownice o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, (spód formy wykładamy papierem do pieczenia). Roladę zwijamy w „ślimak” w tortownicy.

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek wciskamy pomiędzy łączenia/wałeczkami ciasta.

Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżka mleka. Posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy ok. 45-50 minut.

Studzimy na kratce.

2149 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź