Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0848.900 - Ciasto jogurtowe ze śliwkami
4
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
  • 0848.900 - Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Dziś kolejne, błyskawiczne ciasto z moimi ulubionymi śliweczkami i migdałami! Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku! Delikatne, puszyste i wilgotne! Na pewno Wam zasmakuje!

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 225 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 115 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 125 g masła
  • 250-300 g śliwek

 

Dodatkowo:

  • migdały w płatkach

 

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę pod koniec dodajemy jaja i jogurt. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy kilka chwil aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite. Połowę ciasta przekładamy do formy, następnie delikatnie wciskamy połowę śliwek (połówek lub ćwiartek), owoce przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch ponownie delikatnie układamy pozostałe owoce. Całość posypujemy migdałami w płatkach. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli migdały i góra ciasta zbyt szybko się zarumienią można przykryć ciasto folią.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź