Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Ciasto kokosowe z malinami

Dziś miałam ochotę na połączenie malin i kokosa i wiecie co, ten duet idealnie do siebie pasuje! Ciasto kokosowe z malinami jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Jestem pewna, że zachwyci Was smakiem i osłodzi nie jedno popołudnie.

Ciasto kokosowe z malinami

Składniki:

  • 175 g wiórków kokosowych
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 210 g cukru
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)
  • 230 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g malin

 

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżek dżemu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • wiórki kokosowe do posypania
  • maliny do dekoracji

 

Ciasto kokosowe z malinami

Przygotowanie ciasta:

Wiórki kokosowe zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę (keksówke) o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

Do wiórków kokosowych dodajemy jajka i cukier. Mieszamy. Mąką łączymy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy. Ciasto dokładnie mieszamy.

1/3 ciasta nakładamy do foremki i posypuje połową malin. Na owoce nakładam kolejną część ciasta i ponownie posypuję pozostałymi malinami. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem.

Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 60-75 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Ciasto kokosowe z malinami

Przygotowanie polewy:

Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęsty sos.

Gdy sos lekko przestygnie polewamy nim ciasto. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy świeżymi malinami.

Smacznego!

Ciasto kokosowe z malinami

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close