Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasto Raffaello bez pieczenia
Ciasto Raffaello bez pieczenia
  • Ciasto Raffaello bez pieczenia

Dziś coś dla miłośników kokosowych pyszności – ciasto Raffaello bez pieczenia! Obłędny, słodki, krem kokosowy na bazie mleka w proszku w połączeniu z lekko słonymi krakersami zachwyca smakiem. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest idealna zarówno do codziennej kawy jak i na specjalne okazje. Znika w mgnieniu oka!

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Składniki:

  • 480 g cukru
  • 240 ml wody
  • 300 g masła
  • 480 g mleka w proszku
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 180 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200-220 g krakersów

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło, esencję waniliową, mleko w proszku oraz 90 g wiórków kokosowych, mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i pozostałe wiórki kokosowe.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po kolei: warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem kokosowy, na koniec posypujemy uprażonymi migdałami i kokosem.

Ciasto Raffaello wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy schłodzone.

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź