Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

Ostatnio pogoda się popsuła.. coraz częściej pada więc naszła mnie ochota na cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami. Połączenie jabłka, śliwka i cynamon to idealne połączenie, do tego kubek gorącej, aromatycznej herbaty i dobry nastrój w jesienne popołudnia gwarantowany.

Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

Składniki:

  • 290 g mąki tortowej
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 duże jajko
  • 60 ml oleju
  • 225 g jogurtu waniliowego
  • 2-3 jabłka
  • 5-6 śliwek

 

Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy).

W drugiej misce mieszamy składniki mokre (olej, jajko i jogurt). Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 20-25 minut.

Studzimy na kratce.

Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

Zostaw komentarz



Close