Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Mocno czekoladowe mini serniki na zimno z chili to przepyszny, rozgrzewający deser nie tylko w zimowe popołudnia. Uwielbiam to zestawienie smaków! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to polecam.

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremowej 30%
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • ciemne kakao
  • 80 g kakaowych/czekoladowych ciastek
  • 35 g masła

 Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Przygotowanie:

Ciastka rozgniatamy w moździerzu i ucieramy z miękkim masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy 2 spody ringów. Mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Twaróg mielimy. Następnie ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz 100 ml śmietanki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. 50 ml śmietanki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę wlewamy do rozpuszczonej czekolady i dobrze mieszamy. Masę czekoladową dodajemy do sera i ucieramy. Na koniec dodajemy ostrą paprykę.

Masę serową przelewamy do ringów i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy ringi i posypujemy kakao.

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

 

Zostaw komentarz



Close