Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Czosnkowy chlebek

Ten czosnkowy chlebek jest fenomenalny, obłędny i przepyszny! Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, posmarowany masłem, a aromat czosnku i ziół wypełni cały dom i wyostrzy apetyt!

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży instant
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 420 g mąki tortowej

 

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła miękkiego
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem i roztworem z drożdży. Do roztworu stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.

4 łyżki masła rozpuszczamy, dodajemy do niego rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w czosnkowym maśle, następnie formujemy z niego kulkę i przekładamy do prostokątnej foremki keksówki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut na złoty kolor.

One Comment

Zostaw komentarz



Close