Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Deser w słoiczku z musem z masła orzechowego i czekoladą

Dziś zapraszam na 2 z 3 przepisów biorących udział w Konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic i Agencję Teraz. Jak tym razem spisał się LUMIX? Myślę, że na medal! Deser prezentuje się wspaniale, a jak smakuje 🙂

#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 36%

 

Składniki na mus z masła orzechowego:

  • 200 g serka mascarpone
  • 210 g masła orzechowego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 50 g herbatników
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie musu z masła orzechowego:

W misce dokładnie mieszamy masło orzechowe z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijamy 250 ml śmietany kremówki. Gdy śmietana jest już prawie sztywna dodajemy do niej cukier puder. Do masy z masłem orzechowym dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie sosu czekoladowego:

Do rondelka wlewamy 100 ml śmietany i podgrzewamy, na koniec wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż otrzymamy gładki sos. Sos czekoladowy odstawiamy żeby przestygł.

150 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Na spół 2 słoiczków (400-500 ml pojemności) wsypujemy pokruszone ciastka. Następnie nakładamy po 5-6 łyżek musu z masła orzechowego, na mus dajemy orzeszki ziemne, a na orzeszki po 5-6 łyżek sosu czekoladowego. Czynność powtarzamy. Deser dekorujemy bitą śmietaną, ciasteczkami i orzeszkami. Polewamy po wierzchu sosem czekoladowym.

2 komentarze

  1. Alicja_90 |

    Cudowne fotografie <3 Ten deser wygląda tak zachęcająco, że prawie polizałam ekran, hihi.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close