Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4937.900tło - Domowe hamburgery
Domowe hamburgery
  • 4937.900tło - Domowe hamburgery

Grillowane, wołowe kotlety, chrupiąca bułka, sałata i mnóstwo warzyw.. TAK.. to domowe hamburgery! W mojej kuchni zagościł dziś fast food 🙂 . Ale nie byle jaki! Wysokiej klasy wołowina, pyszny sos.. tylko bułka gotowa ze sklepu.. Ale i tak było pysznie!

Domowe hamburgery

Składniki na kotlety:

  • 500-600 g antrykotu wołowego
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • sól
  • pieprz

Domowe hamburgery

Składniki na sos do hamburgerów:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • opcjonalnie pieprz

Domowe hamburgery

Dodatkowo:

  • 3 bułki do hamburgerów
  • 3 liście sałaty
  • ok. 3 korniszonów
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula

Domowe hamburgery

Przygotowanie kotletów:

Mięso wołowe mielimy razem z cebula i czosnkiem w maszynce. Dodajemy, musztardę, sos Worcestershire, wodę, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy chwilę. Ja osobiście zawsze „rzucam mięsem” (dosłownie) kilka razy 🙂 . Formujemy trzy kotlety lub dwa większe (jeśli mamy bułki XXL) i grillujemy z każdej strony po ok. 4-5 minut.

Czerwoną cebulę kroimy w talarki i również grillujemy.

 

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy majonez, musztardę i ketchup. Możemy sos doprawić ewentualnie pieprzem.

Domowe hamburgery

Przygotowanie domowych hamburgerów:

Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku lub na grillu. Spód bułek smarujemy sosem, na spód kładziemy sałatę, następnie kotlety, pomidora i korniszony pokrojone w plasterki oraz cebulę. Przykrywamy wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu sosem.

Smacznego!

Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

 

Pozostaw odpowiedź