Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
8 komentarzy

Drożdżowa Babka ponczowa

Niezwykle wilgotna, rozpływająca się w ustach drożdżowa Babka ponczowa to idealna propozycja na Wielkanoc. Babka zachwyca orzeźwiającym smakiem i aromatem pomarańczy. Jestem pewna, że Wam zasmakuje.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 12 g drożdży instant
  • 140 ml mleka
  • 140 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z brazylijskiej pomarańczy
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

 

Dodatkowo:

  • 200 ml wody
  • 60 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki rumu

 

Przygotowanie babki:

W jednej misce mieszamy cukier, mąkę i jajka. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do suchych składników. Mieszamy i dodajemy sól. Na koniec dodajemy miękkie masło, ekstrakt i skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Po tym czasie wciskamy pięścią ciasto i ponownie wyrabiamy kilka minut (ciasto będzie dość rzadkie). Gotowe ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek. Foremkę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Na koniec wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną babkę pozostawiamy bo ostygnięcia. Wyjmujemy z formy.

Przygotowanie syropu:

W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut – nie mieszamy! Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy sok z pomarańczy oraz opcjonalnie rum. Energicznie mieszamy. Przygotowanym ciepłym syropem nasączamy zimną babkę. Odstawiamy babkę na 30 minut.

Jeśli chcecie można polać babkę polewą czekoladową lub lukrem.

8 komentarzy

Zostaw komentarz



Close