Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe bułeczki z jabłkiem
2
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem
  • Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Domowe, drożdżowe bułeczki z jabłkiem są tak pyszne, że znikają zaraz po upieczeniu. Są delikatne i puszyste, a zapach unoszący się w trakcie pieczenia wprawia w błogi nastrój. Powoli już czuć jesień w powietrzu, więc w moim domu coraz częściej unosi się zapach pieczonych jabłek i cynamonu.

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Składniki na ciasto:      

  • 5 g drożdży instant
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 15 g miękkiego masła
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ok. 180-200 g mąki pszennej typ 450

 

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 sztuk jabłek
  • 4-5 łyżek cukru

 

Dodatkowo:

  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce w ciepłym mleku rozpuszczamy masło i cukier – WAŻNE! Mleka nie można zagotować!

W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i drożdżami, wlewamy ciepłe mleko z cukrem i masłem i dodajemy jajko. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, jeśli jabłka są duże to ćwiartki możemy przekroić jeszcze na pół.

Jabłka przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dusimy/prażymy kilka minut aż owoce zmiękną ale się nie rozpadną. Studzimy.

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut, następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną odkładamy, a drugą rozwałkowujemy na kształt koła.

Ciasto kroimy na 6 części/trójkątów. Kawałki jabłka układamy na szerokim końcu, następnie te końce składamy do środka i rolujemy ciasto tak jak rogalika. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Bułeczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź