Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Takie pyszne drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym to idealna propozycja zarówna drugie śniadanie, deser czy podwieczorek! Puszyste i mięciutkie ciasto przełożone kremem to prawdziwy raj dla podniebienia, do tego szklanka ciepłego mleka i nic mi więcej dziś do szczęścia nie potrzeba!

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Składniki na ciasto:

  • 170 ml ciepłego mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 520 g mąki tortowej
  • 115 g cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 110 g masła

 

Dodatkowo:

  • 6-7 łyżek kremu czekoladowego
  • tłuszcz do posmarowania miski

 

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, odstawiamy na ok. 10-15 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce mieszamy pozostały cukier, sól i mąkę. Dodajemy jajko i żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże i miękkie masło i wyrabiamy przez ok. 5 minut aż otrzymamy gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej np. olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Dwie prostokątne foremki/keksówki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować) i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta, trochę dłuższego niż forma do pieczenia i smarujemy kremem czekoladowym.

Następnie zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3 cm nierozciętego ciasta.

Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz i przekładamy do keksówek. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w foremkach, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

Drożdżowe ciasto z kremem czekoladowym

One Comment

  1. Mniamek |

    Super zdjęcia bardzo apetyczne, ja zaczałem robić ciastka i w ogóle bardziej skomlikowane przepisy odkąd mam robota kuchennego tego kohersen 8001 Bardzo pomocny bajer

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close