Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

Takie drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą to idealna przekąska gdy mamy ochotę coś schrupać! To idealna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Lekkie i chrupiące – idealne na wycieczkę, do szkoły, pracy czy na imprezę!

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

Składniki:

  • 4 g drożdży instant
  • 140 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 45 ml oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki listków rozmarynu
  • ok. 2 łyżek soli morskiej
  • oliwa do posmarowania placków i miski

 

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, a z na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.

Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close