Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dziś zapraszam na przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Cała moja rodzina uwielbia drożdżowe racuchy z jabłkami, są delikatne i puszyste. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe! Pyyycha!!!!

Składniki:

  • 14 g suchych drożdży instant
  • 260 g mąki tortowej
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 1-2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka. Delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze

  1. Kamila |

    Racuchy smak dzieciństwa! Wieki ich nie jadłam. Aż mnie naszła ochota, a właśnie się zastanawiałam co tu wykombinować na podwieczorek.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close