Dziś zapraszam na przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Cała moja rodzina uwielbia drożdżowe racuchy z jabłkami, są delikatne i puszyste. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe! Pyyycha!!!!
Składniki:
- 14 g suchych drożdży instant
- 260 g mąki tortowej
- 230 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1-2 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka. Delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Cukry Proste
Written on 27 kwietnia 2017
Takie racuchy to mój comfort food:)
Kuchnia Marty
Written on 28 kwietnia 2017
🙂 dokładnie!
Kamila
Written on 28 kwietnia 2017
Racuchy smak dzieciństwa! Wieki ich nie jadłam. Aż mnie naszła ochota, a właśnie się zastanawiałam co tu wykombinować na podwieczorek.
anka
Written on 30 lipca 2017
tez robie podobne 🙂 uwielbiam ! <3