Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0378.900 - Drożdżowe ślimaczki z malinami
3
Drożdżowe ślimaczki z malinami
  • 0378.900 - Drożdżowe ślimaczki z malinami

Te drożdżowe ślimaczki z malinami są bardzo proste w przygotowaniu! Jedyną wadą tych drożdżówek jest to, że za szybko znikają i można się nimi zajadać bez opamiętania. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tych bułeczek będzie je często piekł. Oczywiście nadzienie można modyfikować i dodawać ulubione dodatki.

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Składniki na ciasto:

  • 225 ml mleka
  • 55 g masła
  • 425 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży instant
  • 55 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

 

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • ok. 50 ml słodkiej śmietanki
  • 300 g malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 limonki

 

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • mąką do podsypywania

 

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Przygotowanie ciasta:

Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy na blacie posypanym mąką przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Przygotowanie nadzienia:

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek waniliowy, cukier i słodką śmietankę. Miksujemy/ucieramy aż składniki dokładnie się połączą i otrzymamy gładki serek. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 i smarujemy przygotowanym serkiem. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Gdy nasze ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut.

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Ciepłe drożdżowe ślimaczki z malinami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

Smacznego!

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź