Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3945.900 - Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią
Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią
  • 3945.900 - Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Dziś zapraszam na drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią. Takie wianuszki pięknie wyglądają i możemy udekorować nimi stół.. Oczywiście możemy je również zjeść – my najbardziej lubimy jeszcze ciepłe, aromatyczne, chrupiące po prostu pyszne!

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko (duże)
  • 35 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do formy
  • 1 jajko do posmarowania
  • rodzynki (2 łyżki)

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej rolujemy długi wałeczek. Bierzemy trzy wałeczki, ich końce łączymy/zlepiamy razem i zaplatamy warkocz. Warkocz przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niego wieniec, dobrze łącząc dwa końce warkocza. Do środka wciskamy rodzynki. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Ja do środka wianuszków włożyłam okrągłe ringi żeby po wyrośnięciu i upieczeniu drożdżowy wieniec miał ładny kształt.

Gotowe wieńce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

 

 

Pozostaw odpowiedź