Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Dyniowe Latte czyli Pumpkin Spice Latte

Od kilku dni „chodziło” za mną takie Dyniowe Latte czyli Pumpkin Spice Latte. Kawa ta jest idealna na jesienne i zimowe dni. Korzenna, gęsta, cudownie rozgrzewa. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oka!

Składniki na 2 dyniowe latte:

  • 4-5 łyżek korzennego puree z dyni (przepis poniżej)
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 kawy espresso
  • opcjonalnie bita śmietana do dekoracji

 

Składniki na korzenne puree z dyni:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2-3 łyżki przyprawy korzennej np. do pierników lub grzanego wina

 

Przygotowanie korzennego puree:

Dynie myjemy, wydrążamy środek i kroimy w mniejsze plastry, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Dynie skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy przyprawą korzenną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 40-60 minut.

Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie puree. Do puree z dyni można jeszcze dodać odrobinę przyprawy korzennej lub cynamonu.

Takie korzenne puree można wykorzystać również do upieczenia ciasta lub bułeczek.

 

Przygotowanie dyniowego latte:

W rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę, miód i około 5 łyżek puree z dyni. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i przelewamy do wysokich szklanek (należy zostawić miejsce na kawę!). Na koniec wlewamy wąskim strumieniem espresso (można też użyć kawy rozpuszczalnej, zbożowej itp.). Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy np. cynamonem.

 

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close