Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Dyniowe pancakes

Puszyste dyniowe pancakes z puree z dyni, korzennymi przyprawami, polane miodem z dodatkiem orzechów włoskich – PYYYCHA! Nie mam nic lepszego w chłodne jesienne dni.

Dyniowe pancakes

Składniki na puree z dyni:

  • 1 dynia hokkaido
  • oliwa

Składniki na pancakes:

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciastek lub pierników
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia

Dyniowe pancakes

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • szczypta kardamonu

 

Wykonanie puree z dyni:

Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.

Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.

Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu.

Dyniowe pancakes

Dyniowe pancakes

Wykonanie dyniowych pancakes:

W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).

Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.

Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony.

Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.

Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.

Dyniowe pancakes

Dyniowe pancakes

One Comment

Zostaw komentarz



Close