Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8699.900 - Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką
Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką
  • 8699.900 - Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Dziś przepis na jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – fasolka po bretońsku z czerwoną papryką. Niezwykle syta i prosta w przygotowaniu potrawa, której smak dodatkowo wzbogaciłam czerwoną papryką. Polecam!

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Składniki:

  • 400 g suszonej białej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 całe ziela angielski
  • 1 łyżka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżka oleju

 

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Przygotowanie:

Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.

Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź